December 11, 2008

SHEPHERD'S PIE

Around 4 patang tadi, my mom asked, apakan diminum patang ani? So I was thinking of c Maz again, this time about pie yang dibuatnya time menjaga exam. Well, since I was free tadi, I did it, lagipun all of the things andang sudah dibali. So mun pandai menumis daging sana tu, pandai tah kamu buat ne jua, it's totally super easy ganya batah pulang sikit siap but it's worth it.

Bahan-bahannya
Bahan A
1. Ubi Kentang
2. Mentega (Golden Churn)

Cara Membuatnya
Ubi Kentang direbus sehingga masak. Kupas kulitnya dan hancurkan. Campurkan dengan mentega secukupnya. Ketepikan buat sementara waktu.
Bahan B

1. Mince beef/Mince chicken
2. Button mushroom - dihiris kecil (nda ku campurkan ne tadi jua, sebab aku pandai makan mushroom)
3. Mixed vegetable (nda ku campur kan ne tadi)
4. Sos Tomato
5. Sos Cili
6. Sos Tiram
7. Bawang besar dipotong dadu/dikisar
8. Bawang putih dikisar
9. Perasa (gula, garam dan ajinomoto)

Cara Membuatnya:
Tumis bawang putih dan bawang besar. Masukkan mixed vegetables, mushroom dan ketiga-tiga sos. Masukkan daging kisar. Gaul rata (of course, sampai daging tu masak ah) dan akhir sekali, masukkan perasa.

Akhir sekali, masukkan daging yang siap tadi di dalam aluminium cup (kertas aluminium yang khusus untuk pie, Supa Save ada, aku pakai muffin cups saja) sebagai lapis bawah. Letakkan ubi kentang yang siap tadi di atasnya dan ratakan (dengan belakang sudu pun cukup). Masukkan ke dalam oven dalam 5 minit supaya rasanya ada umhhh lagi.

Ada yang ku cek arah internet, durang bagi atasnya shredded cheese, alum pulang ku cuba pakai cheese, sebab tadi atu luan nda sabar kan merasa. For sure, gerenti nyaman pulang lagi tu eh, berbaloi mun kan mencuba, it's simple, walaupun bahan-bahannya banyak kan disediakan.

No comments: