December 20, 2008

UDANG GORENG BERTEPUNG

Batah panya dah nda masuk, exam GO and FR punya pasal, membaca berabis pun, nda tah jua paham2nya, bekarat udah utak ani, ntah pas ntah nda, dari yang ku liat cara ku belajar atupun, ikut nasib saja. One thing for sure apa yang ada dalam my mind was ... apa lagi kan ku cook or bake pas ani ah, hehehe. Yup I was more eager to try out new recipes dari belajar-belajar ani. So today kami kana bagi udang, fresh dari sungai lampai, basar-basar jualah, my mom was thinking kan rabus saja but I had another idea. Aku alum rasa sebab masih berpantang, p bila udah digureng, masya allah baunya, eeeh, rasa kan dibaham semuanya. Obviously aku inda ikut berapa banyak ingredientsnya, semuanya ikut rasa saja, but still apa yang kan ku bagi is the main recipe, try it out, i'm sure u'll like it.

Bahan-bahannya:
600 g udang (dibuang kulit)

1 cawan tepung gandum
2 cawan minyak
1 biji telur
½ biji kelapa (digoreng sikit, jgn sampai jadi kerisik, then digiling

8 sudu besar jintan putih, digiling
1 sudu teh lada sulah, digiling
20 ulas bawang merah, digiling
1 sudu teh garam

Cara Membuatnya:
Udang digaul dengan bahan-bahan yang digiling. Tepung dibancuh dengan telur. Celupkan udang ke dalam bancuhan tepung tadi dan goreng.

Cara Hidangan:
Udang ini sedap dimakan dengan sos cili atau begitu sahaja.


Bah my mom suka, dunno about u guys, cuba saja.

1 comment:

weey said...

wowww... udangg... always my favorite... bah, nanti tah ku cuba...