December 03, 2008

BLUEBERRY CHEESE CAKE/TIRAMISU

Alright, sesimple2 food is this one, Peej pulang yang ajar aku ne, katanya ia liat dari Eta on how to make roti digestive atu melakat hehe, liatlah, mun lurus jua resepi ku ... However, yatah yang ku buat ne, banyak x dah, so if salah, gtau ja pat ku ... mana tau ada cara lagi yang membuatkan ia ada umphhh ... by the way, did I mention that balik2 ku buat, p nda ku pandai puas ati, it's either terlalu rapuh rutinya (sebab nda dicampur dengan butter) or terlalu karas (sebab ku melt dulu, dah tah di melt, sikit banget lagi tu) ...

Bahan-bahannya
Roti Digestive (yang biasa)
250 gm Philadelphia Cream Cheese
1/2 tin susu pekat
Golden Churn butter (why this one? sebab lebih melakat and berlemak)
Blueberry jam (cocoa or milo)
Container yang bertutup

Cara Membuatnya
Crush Roti Digestive (Peejah suka setangah crush, sebab kalau makan atleast ada karup2nya)
Campurkan dengan Golden Churn butter. Masukkan adunan kedalam container dan ditekan-tekan supaya rata. Masukkan dalam peti sejuk sementara menunggu adunan cheese.
Mix cheese dan susu pekat, sudah sebati, tuang adunan ke atas adunan roti tadi. Masukkan dalam peti sejuk dalam setengah jam. Sapu blueberry diatasnya.

Cara membuat TIRAMISU sama juanya, instead of blueberry, u can use cocoa powder.
Mun kan membuat TIRAMILO, pun sama jua, instead of blueberry or cocoa, gunakan milo, vico or ovaltine kah, mana sajatah kamu, asal jangan lupa dimasukkan dalam esbox lapas atu.
Bah gitau ku sesapa yang sukses buat these cheese cakes ah. ENJOY!!!

No comments: