December 02, 2008

SIMPLE COLESLAW

I'm a big fan of coleslaw, kalau ke KFC, mesti atu dulu yang abis, padahal simple jua ganya membuat ah, tapi masih lagi ngunjar di KFC tu ... so I surfed the net, adalah this husband buat this coleslaw untuk bininya, so I've just tried it out. I made this masa Raya recently ... Nyaman jua. Berlamak jua sikit compared to yang ada mayo saja ... So if you've done it, make sure kamu masukkan dulu dalam esbox, laaagi nyamannn ...

Here's the recipe, copy paste dari that site, aku pun lupa jua mencheck websitenya ... I know I should've pasted the url here ... karang kana ucap ku plagiarism, but hey, my intention pun kan share jua ganya ...

Bahan-bahannya:
1 kg Kobis Putih
150 gram Lobak Merah
250 gram Mayonis
4 sudu besar susu tepung penuh berkrim
5 sudu besar gula pasir
1 sudu teh garam
1 sudu besar cuka
Loyang/container yang bertutup

Cara Membuatnya
1. Kobis dan lobak merah dibasuh bersih-bersih dan keringkan. Setelah itu dihiris dan dicincang kecil-kecil.
2. Masukkan kobis dan lobak merah yang telah dicincang itu ke dalam bekas yang mempunyai penutup. Biarkan sebentar.
3. Masukkan mayonis, susu tepung, gula pasir, garam dan cuka ke dalam mangkuk dan kacau sampai betul-betul sebati.

4. Tuangkan ramuan yang dah sebati itu ke dalam sayuran yang telah dicincang itu lalu dikacau sampai betul-betul rata.
5. Setelah itu, tutup bekas tu dan simpanlah dalam peti sejuk.
6. Coleslaw anda akan “matang” dan siap untuk disantap selepas 12 jam. Tanda coleslaw dah matang ialah ia berair dan rasanya “smooth”. Tapi kalau tak sabar, nak makan time tu juga, boleh… tiada siapa nak marah!


By the way, I made this without sukatannya, semuanya ikut rasa saja ... kobis pun nda jua banyak, apatah lagi carot, setangah batang saja, but still ada kick ... TRY IT!!!

No comments: